Close

Autokauppaa aurinkovoimalla

Vuonna 2001 Hyundai-jälleenmyyjänä aloittanut Zebrabil tuottaa vuosittaisesta sähköstä kolmanneksen aurinkopaneleilla. Tavoite on, että vuonna 2050 kaikki ahvenanmaalaiset kulkevat uusiutvalla sähköllä. Mutta mistä tulee nimi Zebrabil?

Zebrabilissä töitä tehdään aurinkovoimalla

Suomen eteläisin Hyundai-piste, Zebrabil palvelee autokansaa Maarianhaminan kupeessa. Autoliikkeessä panostetaan ympäristöystävälliseen energiaan.

Ahvenanmaalaiset tuntevat Zebrabilin jo parinkymmenen vuoden takaa. Isä-Bjarnen jäätyä eläkkeelle Simon Holmström jatkaa isänsä perustaman autoliikkeen ohjaksissa. Zebrabil on toiminut Hyundai-pisteenä yrityksen alkuvuosista lähtien.

”Aloitimme jälleenmyynnin vuonna 2001, kun ensimmäiset Hyundai-autot tulivat Suomeen. Siitä saakka olemme toimineet myös varaosapisteenä ja myöhemmin merkkikorjaamona. Tiimissämme työskentelee seitsemän rautaista ammattilaista”, Simon Holmström kertoo.

Zebrabilistä löytyy valtuutetun merkkikorjaamon koko tekninen varustelu sekä varaosat tarpeen mukaan. ”Kolhun, kolarin tai liikennevahingon sattuessa vauriokorjaamomme palvelee pienissä ja suuremmissakin haavereissa, muun muassa tuulilasin tai polttimon vaihdot hoituvat nopeasti. Kumppanimme kautta hoituu myös hinauspalvelu ja sijaisauto on saatavilla kolaroidun auton tilalle.” Simon Holmströmin mukaan etenkin ahvenanmaalaiset nuoret ovat kiinnostuneita ekomalleista. ”Nuoret piipahtavat vanhempiensa kanssa myymälään tutustumaan usein juuri sähköautoihin.”

Ympäristötietoiset ahvenanmaalaiset

Zebrabiliä voidaan suosiolla sanoa ekologiseksi autoliikkeeksi. Kolmasosa vuosittaisesta sähköstä tuotetaan omilla aurinkopaneeleilla ja myös loput tarvittavasta sähköstä on ympäristösertifioitua. ”Talvella aurinkosähkö lämmittää ja kesällä jäähdyttää verstaan ja myymälän. Ylijäämäsähkö viedään takaisin sähköverkkoon”, Holmström toteaa.

Zebrabilin katolle on asennettu 30 aurinkopaneeliyksikköä, jotka vuonna 2018 tuottivat sähköä yhteensä 9,3 MWh. Vertailuksi omakotitalossa asuva nelihenkinen perhe kuluttaa vuodessa arvion mukaan vähän alle 20 MWh. Tieliikenteen osuus Ahvenanmaan kasvihuonekaasupäästöistä on noin 22 prosenttia ja sähkön ja lämmityksen osuus 15 prosenttia, mutta tavoitteena molemmissa on nolla.

”Meillä Zebrabilissä ekologisuus on yksi keskeisistä arvoistamme. Teemme työtä sen eteen, että kaikki ahvenanmaalaiset autot kulkisivat uusiutuvalla sähköllä ja ilman hiilidioksidipäästöjä vuonna 2050”, Holmström jatkaa.

Kestävää autoilua

Paikalliset ovat varsin kiinnostuneita eko- ja sähköautoista. Ahvenanmaalla myydäänkin enemmän täyssähkö- kuin hybridiautoja. Lyhyiden välimatkojen ansiosta sähköautot soveltuvat erityisen hyvin juuri Ahvenanmaalle. Holmström kertoo, että suhteessa väkilukuun uusia sähköautoja myydään saarilla noin neljä kertaa enemmän kuin Manner-Suomessa. Zebrabil myy näistä puolet. Saarilta löytyy myös monta latauspistettä sähköautoille.

”Meidän latauspisteellä, Zebrabilautotalon yhteydessä (Uppgårdsvägen 5), voi ladata sähköautonsa veloituksetta.” Autoliikkeen ympäristöajattelu on herättänyt kiinnostusta Ahvenanmaalla. ”Meitä on pyydetty mukaan erilaisiin tilaisuuksiin ja seminaareihin kertomaan toiminnastamme ja opastamaan kiinnostuneita kestävään autoiluun”, Holmström jatkaa.

Entä mistä juontaa eksoottinen nimi Zebrabil?

Zebrabilin perustaja Bjarne Holmström myi autoja vuosina 1971–1991. Vuosituhannen vaihteessa Bjarnesta tuntui, että oli aika taas ryhtyä autokauppiaaksi. ”Kerran autokauppias – aina autokauppias. Ei seepra raidoistaan  pääse”, tokaisi Bjarnen tuttava. Ja autokaupan nimi oli siinä.