Puhdas auto on tyylikäs ja turvallinen – vinkit onnistuneeseen autopesuun
Täältä pesee!
Kärcherin pesuasiantuntija Verneri Sinkkonen muistuttaa, että auton saa yleensä pestä omakotitalon pihalla, mutta rivi- ja kerrostaloasukkaan on syytä selvittää asia taloyhtiön järjestyssäännöistä.
”Myös omakotitaloasujan kannattaa kuitenkin ensiksi tarkistaa oman tonttinsa tilanne. Tontilla voi olla kunnan asettamia rajoituksia, varsinkin, jos se sijaitsee pohjavesialueella.”
Tarkemmin paikallisista määräyksistä voi kysellä kunnan palvelunumerosta; jotkut kaupungit antavat autonpesuohjeita myös nettisivuillaan.
”Ohjeissa saatetaan esimerkiksi sanoa, että ajoittainen autonpesu omalla pihalla on sallittua, jos käyttää mietoja pesuaineita.”
Auton pesu ympäristö huomioon ottaen
Kuluttajille tarkoitetut pesuaineet ovat varsin ympäristöystävällisiä. Vähiten ympäristöä kuormittaa kuitenkin aina, jos auton pesee paikassa, jossa kemikaalit ja likavedet otetaan tarkasti talteen.
”Vaihtoehtona on tällöin huoltoaseman pesuautomaatti – tai auton omatoiminen peseminen huoltoaseman itsepalvelupesuhallissa tai tee se itse -hallissa.”
Auton moottoritilaa ei pidä pestä omalla pihalla, sillä siitä voi irrota öljyä ja rasvaa. Lisäksi moottorinpesussa käytetään usein tavallisia pesuaineita vahvempia kemikaaleja.
Puhdas auto on tietenkin kaunis. Olennaisempaa kuitenkin on, että peseminen lisää liikenneturvallisuutta lasien ja peilien ollessa puhtaat ja lisäksi auton maalipinta saa suojaa.
”Auton pintaan saattaa muodostua esimerkiksi likakerrostumia, jotka voivat kerätä kosteutta ja aiheuttaa näin korroosiota. Myös kuivumaan päässeet linnunjätökset voivat aiheuttaa auringonpaahteessa maalivaurioita.”
Auto puhdistuu parhaiten painepesurilla
Jos kotipihalla päästään vauhtiin, niin puhtainta jälkeä syntyy painepesurilla. Vettäkin kuluu huomattavasti vähemmän kuin perinteisellä puutarhaletkumenetelmällä.
”Auton pesuun sopii parhaiten painepesuri, jolla saavutetaan huuhteluun suositeltu 100 barin paine ja 500 litran vedenkulutus tunnissa. Paineen ja veden suhteen on oltava juuri sopiva, jotta hiekka paitsi irtoaa, myös kulkeutuu pois.”
Pesun ensimmäisessä vaiheessa auton pinnalle levitetään esipesuaine painepesurin lisävarusteen, pullovaahdottimen avulla. Vaahto levitetään aina kuivaan pintaan ja sille on annettava riittävästi vaikutusaikaa.
”Sitten auto huuhdellaan painepesurilla kauttaaltaan. Suunta on alhaalta ylöspäin, jotta myös auton yläosassa oleva vaahto ehtii vaikuttaa riittävän ajan.”
Huuhtelussa painepesurissa käytetään lisävarusteena joko 40- tai 25-asteen viuhkasuutinta, joka jakaa paineen laajemmalle alueelle. Sopiva pesuetäisyys on noin 30 cm. Herkkiä kohteita, kuten esimerkiksi peilejä pestäessä etäisyyden ja suihkutuskulman kanssa on syytä olla tarkkana.
”Pesurissa ei missään nimessä saa käyttää pistesuihkua tai pyörivää liikettä tekevää turbosuutinta, sillä tällöin pienelle alueelle kohdistuu niin suuri paine, että se saattaa vahingoittaa auton maalipintaa tai irrottaa muoviosia.”
Apuna autopesussa pesukinnas ja ämpäri
Huuhtelun jälkeen painepesurista luovutaan hetkeksi ja apuvälineeksi otetaan pesukinnas sekä ämpäri, jossa on vettä ja mietoa autoshampoota.
”Kinnaskäsittelyssä auto pyyhitään pesukintaalla kevyesti kauttaaltaan, tarkemmalla koreografialla tai liikeradoilla ei ole sinänsä väliä. Tässä vaiheessa auton pinnalta poistetaan harmaa maantiekalvo.”
Tärkeää on auton huolellinen esipesu ennen kintaalla pesemistä. Harjalla tai kintaalla ei koskaan hangata pintaa, jossa on selvästi näkyvä kerros hiekkaa tai muuta vastaavaa likaa. Pesukinnas kastellaan säännöllisesti ja mahdollisimman usein ämpärissä. Tällä varmistetaan, että kintaaseen ei kerry maalipintaa naarmuttavaa hiekkaa.
”Kintaan sijasta voi käyttää esimerkiksi modernia laadukasta pesuharjaa. Pesusienet ovat kuitenkin hieman ongelmallisia, juuri niiden huokosiin helposti kertyvän hiekan takia.”
Käsityöosuuden jälkeen pesuaine huuhdellaan auton pinnalta pois painepesurilla. Huuhteluun riittää 50 cm:n pesuetäisyys.
”Huuhtelu hoituu painepesurilla todella nopeasti. Työajan ja vedenkulutuksen säästö tavalliseen puutarhaletkuun verrattuna on merkittävä.”
Muista pestä myös yksityiskohdat
Korroosion ehkäisyn takia autoa pestessä kannattaa kiinnittää huomiota myös rekisterikilven kotelon kaltaisiin paikkoihin, jotka eivät heti osu silmiin, mutta joihin kertyy likaa. Auton etuvanteisiin kertyy puolestaan helposti jarrupölyä, joka sekin voi aiheuttaa vanteiden metalliosien korroosiota.
”Tällöin pesussa voi käyttää apuna painepesurin lisävarustetta, vanneharjaa, jolla pääsee kätevästi vanteiden sisälle. Vanteiden puhdistukseen kannattaa käyttää myös omaa, tarkoitukseen suunniteltua pesuainetta. Lisäksi vanteet on hyvä pestä erikseen tähän tarkoitukseen varatulla harjalla. Näin siihen kertyvä irtohiekka ja jarrupöly ei naarmuta maalipintaa toisaalla.”
Auton alustan pesu onnistuu kätevästi kotonakin, kun painepesuriin hankkii pyörillä varustetun, alustan pesuun suunnitellun suuttimen.
”Pyyhkijät voi pestä laimentamattomalla lasinpesunesteellä, sillä siinä on komponentteja, jotka auttavat säilyttämään kumiosien elastisuuden.”
Vahaus viimeistelee lopputuloksen
Pesun jälkeen auto kannattaa vahata suihkupullosta levitettävällä kevytvahalla. Vaha muodostaa maalipinnalle vettä ja likaa hylkivän kalvon. Auto olisi hyvä vahata kerran vuodessa myös perusteellisemmin. Sopiva tuote tähän on luonnonvaha, joka hierotaan auton pintaan esimerkiksi mikrokuituliinan avulla.
”Perusteellinen vahaus on kuitenkin aika työlästä, sen onnistuminen vaatii myös sitä, että auto on ehdottoman puhdas. Jos on vähänkin epävarma onnistumisestaan, tehtävä kannattaa jättää alan ammattilaisille.”
Pesun ja vahauksen yhteydessä on hyvä tarkistaa, onko auton maalipintaan tullut kiveniskemiä.
”Pieniä iskemiä varten on olemassa paikkauskyniä. Jos pintaan on tullut jotain isompaa, autoa kannattaa käyttää huoltoliikkeessä.”
Autopesu mieluummin liian usein kuin liian harvoin
Sinkkonen linjaa, että auto kannattaa pestä kesällä tarpeen mukaan – ja talvella, eli nastarengasaikaan, niinkin usein kuin kerran viikossa.
”Talvella erityisesti maantiesuola voi aiheuttaa korroosio-ongelmia. Toisaalta myös nastarenkaiden tienpinnasta irrottama bitumi voi pinttyä auton pinnalle.”
Talvella esipesussa kannattaa käyttää vahvasti emäksistä pesuainetta tai vaihtoehtoisesti emäksistä pesuainetta ja hiilivetyliuotinta sisältävää mikroemulsioainetta.
On kuitenkin tärkeä muistaa, että hiilivetyjä sisältäviä pesuaineita ei saa käyttää silloin, kun auto pestään kotipihassa. Kesäisinkin voi olla tarpeen pestä ainakin auton etuosa vahvasti emäksisellä pesuaineella. Se irrottaa pinnasta hyvin proteiinia, eli auton pintaan kiinnittyneitä hyönteisiä.
”Kun auto on peruspuhdas ja hyvässä vahassa, niin jokaisella kerralla ei tarvita kaikkia pesuvaiheita. Lian poistamiseen voi riittää tällöin vain pelkkä huuhtelu vedellä.”