Hyundai Kona electric Tekniikan Maailman sähköautojen talvitestin voittoon
Tekniikan Maailma (TM) teki tänä vuonna maineikkaan talvivertailunsa ensimmäistä kertaa myös sähköautoille, koska meille suomalaisille auton käyttäytyminen pitkällä ja talvisella maantieosuudella on tärkeä ominaisuus. Mukaan valittiin kuuden automerkin kattava joukko markkinoilla olevia sähköautoja: mukana sähköautojen talvivertailussa olivat Hyundai Kona electricin lisäksi BMW i3, Nissan Leaf, Kona electricin sähköinen sisar Kia e-Niro, Jaguar I-Pace sekä Tesla Model S.
TM:n mukaan autot on valittu perinteisen talvivertailun tapaan yli luokka- ja hintarajojen ja edustaen mahdollisimman modernia tekniikkaa. Polttomoottoriautojen vertailuryhmästä poiketen autojen vetotavalla ei ollut väliä, joten mukana oli niin etu- kuin nelivetoisiakin sähköautoja. Vertailtujen autojen hinnat asettuvat edullisemman pään – noin 40 000 euron hintaluokasta – aina Teslan 130 000 euroon.
Sähköautojen talvivertailu toteutettiin pitkälti perinteisen talvivertailun kaavaa noudattaen. Talvitestin osa-alueita olivat talviajo maantiellä ja hallittavuus, etenemiskyky ja jarrut, kylmäkulutus ja toimintamatka, lämmityslaite, talvivarusteet ja käytettävyys sekä sähkölämmittimet ja valot.
TM kirjoittaa, että Hyundai Kona electricissä on luonteva ajoasento ja ohjauksessa hyvän ohjauksen leima ohjausvastuksen ollessa sopiva ja kasvaessa loogisesti kääntömäärän mukaan. Kona electric kulkee suuntavakaasti, mikä on pitkällä matkalla hyvä asia. Kiitettävät arvosanat Hyundai Kona electric sai lehden arvostelussa talviajo-ominaisuuksistaan, käytöksestä kaarrejarrutuksessa ja istuinlämmittimistään. Erinomainen arvosana irtosi puolestaan takalasin ja peilien lämmityksestä.
Yhdellä latauksella yli 300 km
Talvitestissä mitattiin myös autojen toimintamatkaa ajamalla akut täyteenlatauksen jälkeen tyhjäksi. Keskimäärin 11 asteen pakkasessa Hyundai ja Kia pääsivät toiseksi pisimmälle, 333 kilometriin, Teslan jatkaessa vertailun suurimmalla akullaan 391 kilometriin. Hyundai Kona electric ja Kia e-Niro pääsivät myös vertailun pienimpään sähkönkulutukseen, 20 kWh/100 km.
Lämmintä matkaa – sähkö-Kona vastaan polttomoottori-Kona
TM pääsi vertailemaan talvitestissä myös Konan kahta eri käyttövoimaa – bensiinimoottoria ja täyssähköä – vastakkain. Lämmityslaitevertailussa sähkö-Kona lämpeni polttomoottorimallia tehokkaammin. Maantiekokeessa sähköauton matkustamon lämpötila oli plussan puolella jo kolmessa minuutissa, polttomoottoriautossa vastaavaan lämpötilaan päästiin seitsemässä minuutissa. Kahteenkymmeneen asteeseen vastaavat ajat olivat 10,5 ja 19,5 minuuttia. Hiukan kovemmassa pakkasessa suoritetussa taajamakokeessa erot olivat selkeämmät, mutta samansuuntaiset. Lämmön jakautumisessa ohjaamoon ei ollut suurta eroa. TM:n mukaan Hyundai Kona electricin lämpiäminen vastaa hyvinkin tarkasti parhaita polttomoottoriautoja niin maantie- kuin taajamakokeissa.
Valoa pimeille talvikeleille
Hyundai Konan Style-varustetasossa led-lähi- ja kaukovalot ovat vakiovarusteena ja ne ovat samanlaiset ajomoottorista riippumatta. Konan tehokkaiden led-lähivalojen ansiosta TM:n antama arvosana sähkö-Konan ajovaloille on siis sama kahdeksan, kuin polttomoottori-Konallekin. Lehti toivoo kuitenkin kaukovaloa tielle runsaammin, mikä on toiveena melkein kaikkien muidenkin sähköautovertailun osallistujien kohdalla.
Yhtä hyvä kuin Tesla
Kaiken kaikkiaan TM arvioi sekä Hyundai Kona electricin että usein sähköautoilun onnistujana pidetyn Tesla Model S:n yhtä hyviksi sähköautoiksi Suomen talvessa. Molemmat autot saivat talvivertailussa arvosanan 8,6. Hyundai Kona electricin suurimpiin vahvuuksiin luettiin maantieajo: ”auto tuntuu hyvältä perusautolta ilman turhia kommervenkkejä. — Käsittelykokeessa Kona ei varsinaisesti loista, mutta sillä tulee asiallisesti toimeen.” Kiitosta sai myös Konan tehokas lämmityslaite, jonka ”toiminta on nopeaa ja sähköä riittää lämmittämisen lisäksi pitkällekin ajomatkalle.” Jarrutuksissa olisi vielä parantamisen varaa. Hyundain ja Kian toimintamatka yhdellä latauksella oli testissä reilusti yli 300 km ja suurin ero muihin pitkän toimintamatkan autoihin oli energiankulutuksessa, joka oli kiitettävän pientä kylmässäkin ajettaessa. TM kertoo myös: ”Hyundain vahvuus on tavanomaisuus. Auto ei eroa liikaa polttomoottoriautosta miltään osin.” Parannusehdotuksia lehti löytää kelassa sijaitsevan latausluukun tiivistämisestä sekä puuttuvasta lämmityksen etäkäyttömahdollisuudesta matkapuhelinsovelluksella.
TM:n ensimmäiseen sähköautojen talvivertailuun voi tutustua kokonaisuudessaan Tekniikan Maailman numerossa 5/2019.
Millainen ratkaisu sähköauto on ilmastonmuutoksen kannalta?
Tekniikan Maailman TM Ratkaisu listasi faktoja sähköautoilusta.
- Sähköautojen päästöt ovat ajossa nolla.
- Sähkön tuotannosta syntyy päästöjä.
- Sähköautojen valmistuksessa syntyy polttomoottoriautoja enemmän päästöjä.
- Suomessa tuotetusta sähköstä tällä hetkellä noin 80 % on hiilidioksidineutraalia eli ilmastonmuutoksen kannalta päästötöntä.
- Liikenne tuottaa noin viidenneksen Suomen kaikista kasvihuonekaasupäästöistä, henkilöautoliikenteen osuus on hieman yli puolet liikenteen kokonaispäästöistä.
- Mitä enemmän liikenne sähköistyy, sitä nopeammin päästöt vähenevät.
- Se, milloin sähköauto muuttuu kokonaispäästöiltään polttomoottoriautoa edullisemmaksi, riippuu autosta, ajetuista kilometreistä ja siitä, missä ajetaan.
- Keskivertoautolla ja keskivertokilometreillä sähköauto muuttuu polttomoottoriautoa ilmastoystävällisemmäksi noin 3-4 vuodessa. (Tutustu tarkemmin TM 23/2018)
- Nykyiset sähköautot ja nykyinen latausinfrastruktuuri asettavat rajoituksia liikenteen sähköistymiselle, mutta tilanne paranee koko ajan.
- Keskivertoajoihin sähköautojen kapasiteetti riittää hyvin. Iso osa autoilijoista selviäisi päivittäisistä ajoistaan lataushybridillä käyttämättä polttoainetta lainkaan. Vaikka muutamat pidemmät matkat ajettaisi edelleen polttomoottoriautolla, pudottaisivat nämä autoilijat oman autoilunsa päästöt murto-osaan nykyisestä.
TM Ratkaisu tutkii jo käytössä olevia sekä kehitysvaiheessa olevia ratkaisuja, joiden avulla voidaan vähentää ilmastonmuutosta aiheuttavia päästöjä.
Lähde: Onko sähköauto ratkaisu? (TM 5/19)
Valokuvat: Markus Pentikäinen / Tekniikan Maailma (TM) Winter Test 2019, Ivalo, Finland. All Rights Reserved for Tekniikan Maailma / Otavamedia 2019.